ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΠΡΟΣΤΑΤΗ

καρκινοσ προστατηΟ καρκίνος του προστάτη απέκτησε μεγάλο ενδιαφέρον τα τελευταία χρόνια λόγω του ολοένα και αυξανόμενου μέσου όρου ηλικίας. Ο καρκίνος του προστάτη αποτελεί μία κακοήθεια η οποία εμφανίζεται κατά κανόνα σε μεγαλύτερη ηλικία (μέσος όρος ηλικίας τα 67 έτη) και αποτελεί μία κακοήθεια η οποία έχει μακρά πορεία. Ένας στους έξι περίπου άνδρες θα νοσήσει και θα χρειαστεί κάποια μορφή θεραπείας.

Η πρόληψη της νόσου γίνεται με την ανίχνευση του PSA από την ηλικία των σαράντα ετών συνεπικουρούμενο από τη δακτυλική εξέταση. Η θεραπεία της νόσου έγκειται στη χειρουργική αφαίρεση του προστάτη, στην ακτινοθεραπεία, στη χημειοθεραπεία και στην ορμονοθεραπεία. Αναλόγως του σταδίου της νόσου ακολουθείται και διαφορετικός θεραπευτικός αλγόριθμος.

Οι τελευταίες εξελίξεις για τον καρκίνο του προστάτη έρχονται από όλες τις θεραπευτικές μεθόδους. Στη χειρουργική χρησιμοποιούνται πλέον νέες μέθοδοι αναίμακτοι αντιμετώπισης με Laser σε ορισμένες περιπτώσεις. Από την πλευρά της ακτινοθεραπευτικής έχουμε νέα μηχανήματα που στοχεύουν με χειρουργική ακρίβεια τον προστάτη και μειώνουν τις επιπλοκές (IMRT, IGRT). Στην ορμονοθεραπεία έχουμε μελέτες τεκμηρίωσης της βέλτιστης δόσης ορισμένων ορμονικών σκευασμάτων και προπάντων την καθιέρωση της επικουρικής-συμπληρωματικής ορμονοθεραπείας, αναλόγως του σταδίου της νόσου μετά από την ακτινοθεραπεία. Στις ΗΠΑ υπάρχει νέο εμβόλιο στη μεταστατική νόσο (Sipleucel) το οποίο βελτιώνει την επιβίωση. Νέα φάρμακα που δρουν με διάφορους τρόπους είναι το Cabazitaxel και το Zytiga στη μεταστατική νόσο. Βασική έννοια και στον καρκίνο του προστάτη ορίζεται η προσέγγιση της νόσου από διαφορετικές ειδικότητες (ουρολόγο, ογκολόγο, ακτινοθεραπευτή).