ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΜΑΣΤΟΥ

καρκινος μαστουΟ καρκίνος του μαστού είναι μία κακοήθεια που προσβάλλει συχνά τις γυναίκες και σπανίως τους άνδρες. Υπολογίζεται ότι μία ανά οκτώ γυναίκες θα νοσήσουν στο δυτικό κόσμο. Η νόσος μπορεί να διαγνωσθεί και να αντιμετωπιστεί εγκαίρως στις περισσότερες περιπτώσεις χάρη στην προληπτική μαστογραφία, η οποία πρέπει να ξεκινάει απο την ηλικία των σαρράντα ετών ετησίως, εκτός αν υπάρχει υποψία κληρονομικότητας της νόσου και στην εξέταση του μαστού απο έναν έμπειρο ιατρό.

Οι βασικές αρχές θεραπείας της νόσου βασίζονται στη χειρουργική αφαίρεση του όγκου, την ακτινοθεραπεία, τη χημειοθεραπεία και τέλος την ορμονοθεραπεία. Η χημειοθεραπεία μπορεί να χορηγηθεί πρίν τη χειρουργική επέμβαση (νεο-επικουρική χημειοθεραπεία), μετά τη χειρουργική επέμβαση αναλόγως του σταδίου της νόσου (επικουρική χημειοθεραπεία ) ή ως θεραπεία της μεταστατικής νόσου.

Ο καρκίνος του μαστού χαρακτηρίζεται από τους μοριακούς δείκτες που εκφράζει τους λεγόμενους ορμονικούς υποδοχείς και τον υποδοχέα του επιδερμιδικού αυξητικού παράγοντα HER2-Neu. Σε περίπτωση θετικότητας των ορμονικών υποδοχέων, η χορήγηση ορμονικών σκευασμάτων χρησιμοποιείται ως συμπληρωματική θεραπεία μετά την εκτομή της νόσου και αναλόγως του σταδίου, και όπου αυτό είναι απαραίτητο συμπληρωματικά χορήγησης χημειοθεραπείας. Επίσης η ορμονοθεραπεία χρησιμοποιείται και σε περίπτωση θετικότητας στη μεταστατική νόσο. Στη συμπληρωματική θεραπεία και στη μεταστατική νόσο χρησιμοποιείται και στοχευμένος παράγοντας έναντι του Her2-Neu. Τελευταία έρχονται νέα φάρμακα για τις ασθενείς με θετικότητα του Her2-neu, όπου ο μοριακός παράγοντας είναι συζευγμένος στο ίδιο μόριο με χημειοθεραπευτικό φάρμακο.

Ιδιαίτερη μνεία χρήζει και η χρήση στη μεταστατική νόσο φαρμάκων που στοχεύουν το μεταβολισμό των οστών (διφωσφονικά,αναστολείς του RANK-ligand), απο τη στιγμή που ο καρκίνος του μαστού μεθίσταται συχνά στα οστά. Τα συκεκριμένα φάρμακα ουσιαστικά βοηθούν στην πρόληψη παθολογικών καταγμάτων και στη βελτίωση του οστικού άλγους.